"Eko vožnja je zakon"


Škola za cestovni promet pokreće projekt popularizacije eko vožnje, sufinanciran sredstvima Europske unije

Za projekt Eko vožnja je zakon Europska unija daje 1,14 milijuna kuna

ZAGREB, 18. listopada 2012. – Eko vožnja je zakon naziv je projekta koji pokreće Škola za cestovni promet Zagreb u suradnji s partnerima Prvom srednjom školom Beli Manastir, Gospodarskom školom Čakovec i Strojarskom i prometnom školom Varaždin. Cilj je projekta jačanje postojećeg obrazovnog sustava unutar strukovnih škola u podsektoru cestovnog prometa kako bi se podigla razina ekološke svijesti o racionalnoj vožnji jačanjem kompetencija nastavnika za prenošenje relevantnog znanja vezanog uz promjene načina vožnje radi zaštite okoliša. Za projekt je izdvojeno ukupno 1.293.673,41 kuna (171.222,74 eura), od čega Europska unija financira 88,13 posto, odnosno 1.140.114,37 kuna (150.898,60 eura). Sredstva Europske unije dobivena su na natječaju „IPA komponenta IV – Razvoj ljudskih potencijala – Program EU za Hrvatsku“ pod nazivom projekta „Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva“.

Eko vožnja svoje uporište temelji na dvama osnovnim ciljevima, smanjenju potrošnje goriva i smanjenju emisije ispušnih plinova, a ostvaruje ih optimalnom tehnikom vožnje te razvojem ekološke svijesti i osobnosti vozača tijekom upravljanja automobilom. Tehnika eko vožnje obuhvaća prepoznavanje situacija u prometu i prilagođavanje vožnje tim situacijama te umjerenost u upravljanju komandama vozila kroz vožnju u višem stupnju prijenosa s nižim brojem okretaja, održavanje kontinuirane brzine i, osobito, izbjegavanje nepotrebnih i naglih ubrzanja, usporenja ili kočenja, a sve u skladu s prometnim propisima.

„Škola za cestovni promet Zagreb sustavno prati trendove u cestovnom prometu, stoga je osmišljavanje i provedba ovakvog projekta logičan nastavak naših nastojanja da učenicima pružimo znanje i tehnike koje će ih učiniti kvalitetnijim i konkurentnijim vozačima i tehničarima. Ponosni smo što je značaj projekta prepoznala i Europska unija, a uvjereni smo da će projekt nadrasti svoje okvire i popularizirati eko vožnju u svim segmentima našeg gospodarstva i društva općenito“, istaknuo je Zoran Oreščanin, ravnatelj Škole za cestovni promet Zagreb.

„Projektom Eko vožnja je zakon želja nam je promovirati eko vožnju kao vožnju budućnosti tijekom koje vozač uz ubrzan stil života i siguran automobil odabire vožnju u skladu s prirodom kao ekološki imperativ novog doba kojim se istovremeno čuva okoliš i ostvaruju značajne financijske uštede. Projekt donosi višestruke koristi brojnim ciljnim skupinama, osobito gospodarstvenicima kao krajnjim korisnicima, te se nadamo kako će ga oni prepoznati i naći načina da njegove pogodnosti iskoriste u unapređenju svog poslovanja“, istaknula je Vlasta Perotić, voditeljica projekta Eko vožnja je zakon.

 viševvi

 


Kontakt


"Škola za cestovni promet"
Trg J.F. Kennedyja 8, Zagreb
www.scp.hr
01/2303 444

Radno vrijeme