DESCO - Driver Exchange Skill Competition


http://desco.scp.hr/

 

Profesionalni vozači u sve složenijim uvjetima rada moraju ostvarivati sigurniji, efikasniji i ekološki prihvatljiviji javni prijevoz. Zemlje EU u velikoj su potražnji za kvalificiranim i školovanim profesionalnim vozačima - procjenjuje se da ih EU trenutno nedostaje oko 150 tisuća (IRU – World Road Transport Organisation). Iako se nedostatak školovanih vozača izrazitije osjeća u zemljama koje nemaju redovno srednjoškolsko obrazovanje za ovo zanimanje, prisutan je i u ostalim zemljama koje se suočavaju s nedovoljnim interesom za upis, s jedne strane, ili nedovoljnim interesom za ostanak u profesiji nakon redovnog školovanja, s druge strane.

Opći cilj projekta je ojačati povezanost strukovnog obrazovanja u sektoru prometa i logistike i tržišta rada i osigurati kvalitetno obrazovanje u zanimanju vozač motornih vozila kroz prijenos i diseminaciju znanja, vještina i dobre prakse među europskim strukovnim školama.

Specifični cilj je razviti održivo partnerstvo za uspostavu i daljnji razvoj nacionalnih, regionalnih i sektorskih ustanova za natjecanje u vještinama kao oblik povećanja privlačnosti, atraktivnosti i izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za zanimanje vozač motornog vozila. Kao dugoročnu mjeru koja bi doprinosila poboljšanju i unaprjeđenju kvalitete u ovom obrazovnom programu, partneri će osmisliti sustav razmjene iskustava i znanja učenika u formi natjecanja koje bi se odvijalo jednom godišnje. Natjecanje bi u početku omogućilo prijenos znanja, razmjenu iskustava, poticanje izvrsnosti i suradnju svih partnerskih škola, koja bi se u budućnosti potencijalno proširila i na ostale zainteresirane škole u Europi.

Projekt povezuje EU strukovne škole iz sektora promet i logistika koje obrazuju učenike za zanimanje vozač motornog vozila. Nositelj projekta je Škola za cestovni promet iz Zagreba (Hrvatska) a partneri Kouvola Region Vocational College KSAO (Finland), Saobraćajno tehnička škola iz Zemuna (Srbija) i Lycée des métiers Maréchal Leclerc de Hauteclocque iz Saint Jean de la Ruelle (France).

Predviđeno trajanje projekta je 27 mjeseci.

U prvoj fazi projekta svaka škola partner organizirat će stručno usavršavanje nastavnika iz ostalih partnerskih škola u jednom od područja u prijevoznom procesu. Cilj treninga je jačanje povezanosti strukovnog obrazovanja i tržišta rada, promicanje učenja temeljenog na radu kao pomoć u prijelazu iz škole na posao. U provedbu treninga će biti uključeni i gospodarstvenici.

U drugoj godini trajanja projekta partneri će za učenike koji se obrazuju za vozača motornog vozila organizirati natjecanje u vještinama i znanjima. Glavni cilj natjecanja je stjecanje suvremenih kompetencija vozača motornog vozila kojeg odlikuju sigurnost, savjesnost i kultura upravljanja motornim vozilom. Natjecanjem želimo popularizirati vozačko zanimanje, te razvijati pozitivne stavove prema ovom zanimanju.


Kontakt


"Škola za cestovni promet"
Trg J.F. Kennedyja 8, Zagreb
www.scp.hr
01/2303 444

Radno vrijeme