Sigurnost prometa na Kennedyjevom trgu u Zagrebu ili od ideje do rješenja problema u četiri koraka


Obradili smo problem sigurnosti pješaka u cestovnom prometu na području Kennedyjevog trga na kojem je smješteno više srednjih škola: Trgovačka, Ekonomska, Poštanska i telekomunikacijska škola i Škola za cestovni promet te Učenički dom Maksimir, Učenički dom Dora Pejačević i Ekonomski fakultet.

1. Zašto smo odabrali ovaj problem?

Sigurnost prometa na ovom području izaziva našu zabrinutost. Nerijetko možemo vidjeti prometne nezgode u kojima su sudionici teže ozlijeđeni. Na Kennedyjevom trgu nije dobro uređena prometna signalizacija: nema prometnog znaka kojim se vozače upozorava da se u blizini nalaze škole, zelene površine koje dijele kolnik od pješačke staze u lošem su stanju, a ograde i živice uz tramvajsku prugu nemaju nikakvu funkciju jer ne sprječavaju pješake da pretrčavaju cestu. Vlastitu sigurnost često ugrožavaju i sami pješaci svojim neodgovornim ponašanjem u prometu - pretrčavanjem prometnice na nedozvoljenim mjestima i zadržavanjem uz sam rub kolnika .

2. Proučili smo kako vlast u Republici Hrvatskoj rješava ovaj problem

Sigurnost u cestovnom prometu je od velike važnosti jer u prometu godišnje strada puno ljudi. U Republici Hrvatskoj taj se problem rješava kroz:

  • Zakon o sigurnosti prometa na cestama u RH
  • Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH
  • Edukacija

3. Nakon detaljne analize postojeće prometne situacije, predložili smo:

a) Potrebno je učiniti promjene postojeće regulacije prometa na Kennedyjevom trgu

b) Svjesni činjenice da ni najbolja prometna regulacija ne može jamčiti sigurnost pješaka ako oni sami svojim ponašanjem ugrožavaju vlastiti život, predlažemo sustavnu edukaciju kojom će se pokušati utjecati na povećanje znanja iz prometnih propisa i pravila, ali još više na formiranje pozitivnih stavova prema prometnoj kulturi.

4. Plan akcije

Kako osigurati podršku utjecajnih osoba, ustanova i izvršne vlasti da se ovaj problem riješi na predloženi način?

Nismo čekali – sami smo napravili prijedlog promjena…

te smo ga ozbiljno i argumentirano obrazložili predstavnicima gradske vlasti i policije…

Post festum – rezultati:

Podršku našem Projektu pružili su: Ekonomski institut Zagreb, Učenički dom Maksimir, Poštanska i telekomunikacijska škola, Učenički dom Dora Pejačević, Treća ekonomska škola, Trgovačka škola, Hrvatska pošta.

Podržao nas je i Odjel za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke. Stoga, ako uskoro uočite promjene u regulaciji prometa na Kennedyjevom trgu, znajte da je ovaj naš rad bio prvi korak na putu vaše veće sigurnosti u prometu.

Učenici:

Valentina Boc, Katarina Čalić, Andrea Jurić, Martina Kenfelja, Borna Kovač, Tihana Kovačević, Andrea Kukas i Josipa Reščić i voditeljica – Snježana Kovač, prof. psihologije


Kontakt


"Škola za cestovni promet"
Trg J.F. Kennedyja 8, Zagreb
www.scp.hr
01/2303 444

Radno vrijeme