Kouvola, Finska - 2. partnerski sastanak


Na drugom partnerskom sastanku održanom u Finskoj od 24. do 30. ožujka 2013. godine sudjelovalo je troje nastavnika. Domaćin sastanka bio je finski partner u projektu, Kouvola Region Vocational College. To je strukovna škola koja obrazuje učenike u četrdesetak strukovnih programa, među kojima su i oni vezani uz područje cestovnog prometa. Projektni koordinator Auli Haapajarvi i nastavnik zadužen za pokretanje nastavnog programa temeljenog na projektu „Europe electric car“ Teppo Tossavainen upoznali su nas s napretkom u realizaciji svojih projektnih ciljeva.  Naša najzahtjevnija projektna aktivnost je prerada automobila s klasičnim pogonom u električni automobil, stoga nam je razmjena iskustava u ostvarivanju tog cilja bila osobito korisna. Finska škola je za preradu odabrala BMW starije generacije kako bi lakše motivirali učenike za sudjelovanje u projektu. Usporedno s praćenjem njihovog rada na projektu, upoznali smo i ustroj obrazovnog sustava u Finskoj koji spada među najkvalitetnije u Europi.

Kouvola Region Vocational College ima ukupno 2500 učenika i polaznika te je smještena na 7 lokacija u krugu 30 km. Škola je u vlasništvu grada, a financira ju lokalna uprava i država. Osobito je zanimljiv bio posjet Odjelu za obnovljive izvore energije u kojem istražuju prirodne izvore za dobivanje električne energije s osobitim naglaskom na bioenergiji (uljana repica, drvo, biljni otpad, konjski izmet ...). Njihov cilj je proizvoditi vlastitu električnu energiju kojom će pokretati svoj električni automobil.

U sklopu stručnog putovanja posjetili smo i Porvoo Vocational College – strukovnu školu koja u sklopu svog međunarodnog projekta prerađuje automobil s klasičnim pogonom u električni s ciljem upoznavanja nastavnika i učenika s novim tehnologijama.

Minute for meeting - Josip Hadrović, prof.

Minute for meeting - Sanja Tirić, dipl. ing.

Minute for meeting - Lovorka Vidić, dipl. ing.

Minute for progress report


Kontakt


"Škola za cestovni promet"
Trg J.F. Kennedyja 8, Zagreb
www.scp.hr
01/2303 444

Radno vrijeme

Pronađite nas na karti

Kliknite na polazište za izračun udaljenosti i vremena putovanja: