Završna konferencija projekta „Uočljivost biciklista“


Projekt „Uočljivost biciklista“ ostvaren je u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti, a sufinanciran je sredstvima iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske (NPSCP). Glavni cilj projekta je povećanje sigurnosti biciklista na cestama na području Republike Hrvatske za 10 % u dvije godine, što je u skladu s Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa RH 2021. - 2030. Osim identifikacije, mapiranja i analize opasnih mjesta u većim hrvatskim gradovima, kao jedna od važnijih mjera za povećanje sigurnosti biciklista u prometu je edukacija svih sudionika u prometu  koja je tijekom trajanja projekta provođena kroz preventivna predavanja biciklistima, vozačima, nastavnicima te najviše učenicima osnovnih i srednjih škola. Jedan od ciljeva provedenih edukacija je podizanje svijesti o važnosti retroreflektirajućih elemenata na odjeći i opremi biciklista za njihovu sigurnost u prometu.

Završna konferencija projekta „Uočljivost biciklista“ održana je u Školi za cestovni promet u petak 12. travnja. Nakon uvodne riječi ravnatelja Tomislava Ćurkovića voditelj projekta Igor Jelić predstavio je sve projektne aktivnosti tijekom njegovog jednogodišnjeg trajanja. Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije održao je izlaganje o stanju sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj nakon čega je psihologinja Škole za cestovni promet Snježana Kovač predstavila rezultate anketnog istraživanja provedenog u sklopu projekta na temu „Kako povećati sigurnost mladih biciklista u prometu“. Mario Ćosić s Fakulteta prometnih znanosti održao je interaktivno predavanje o utjecaju biciklističke infrastrukture na sigurnost u cestovnom prometu. Nakon predavanja uslijedile su radionice s demonstracijom ispitivanja refleksije na horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji. Jedna radionica održana je na, za ovu prigodu kreiranom, poligonu sigurne vožnje na prostoru školskog parkirališta, dok je druga radionica održana u ispitnom laboratoriju Fakulteta prometnih znanosti.

Uz ostale sudionike, na konferenciji su kao gosti prisustvovali dekan Fakulteta prometnih znanosti Marko Šoštarić, Slobodan Mileusnić, viši stručni suradnik ispred Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, Kristina Miklaužić Černicki, viša stručna savjetnica za promet i logistiku ispred ASOO, ravnateljica Prometne šole Maribor Mira Jug Skledar, ravnatelj Strukovno izobraževalnog centra Ljubljana Nikolaj Lipič, pomoćnica ravnateljice Srednje šole za storitevne dejavnosti in logistiko iz Celja Darja Rebevšek, direktor Saobraćajno-tehničke škole Zemun Miroslav Macura, Zoki Stojmirov iz srednje škole Boro Petruševski iz Skopja.

Ovom konferencijom obilježen je službeni završetak projekta, ali će se edukacija sa svrhom povećanja sigurnosti biciklista nastaviti, a rezultati provedenih projektnih istraživanja biti uklopljeni u kurikulume fakultativnih nastavnih predmeta.

Josip Hadrović, prof.


Kontakt


"Škola za cestovni promet"
Trg J.F. Kennedyja 8, Zagreb
www.scp.hr
01/2303 444

Radno vrijeme