Good Practice on the Move u Poznanu (Poljska)


Škola za cestovni promet iz Zagreba sudjelovala je kao partner u EU-projektu „Good Practice on the Move“ koji je započeo 1. listopada 2018. i trebao završiti 31. listopada 2020., a koji je zbog nemogućnosti realizacije planiranih sadržaja zbog pandemije izazvane corona virusom, službeno  završio 31. kolovoza 2021.

Cilj projekta, čiji je nositelj BGZ Berliner Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit mbH iz Berlina, bio je ukazati na perspektivu za uspješnu integraciju digitalizacije i inovativnih tehnologija u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju na primjeru automobilskog sektora. Tijekom projekta, sudionici – nastavnici iz srednjih strukovnih škola, sa sveučilišta i iz udruga, su na međunarodnim skupovima u Berlinu, Vicenzi, Zagrebu i Vilniusu te na dva stručna usavršavanja, u Parizu i Poznańu, razmjenjivali iskustva i primjere dobre prakse iz svojih institucija.

Međunarodni skup u Beču i završni sastanak u Berlinu nisu održani ali je stručno usavršavanje u poljskom gradu Poznańu uspješno realizirano od 16. do 20. kolovoza 2021.

Na usavršavanju u Poznańu bili su nastavnici iz Njemačke, Litve i Poljske te nastavnice Škole za cestovni promet iz Zagreba (Maja Balenović, Snježana Kovač, Sanja Tirić i Lovorka Vidić). Osim razmjene iskustava i primjera dobre prakse u svojim institucijama, na radnim sastancima razgovaralo se i raspravljalo o primjenama novih tehnologija i novih alata za poučavanje, problemima s kojima smo se susretali tijekom nastave na daljinu, kako poboljšati partnerstvo između ustanova za strukovno obrazovanje i visokog školstva, o novim nastavnim sadržajima te jačanju veze između strukovnog obrazovanja u području prometa, logistike i automobilske industrije.

Sudionici ovog edukacijskog treninga posjetili su: Zespoł Szkoł Samochodowych im. Inž. Tadeusza Tańskiego (Srednja tehnička strukovna škola za automehaničare) gdje smo razgledali opremu učionica za praktičnu nastavu, automehaničarsku radionicu i ispitnu stanicu za pregled vozila, PUT (Fakultet tehničkih znanosti) u čijim laboratorijima se održava nastava  na avio- i auto-simulatorima kojima smo  i mi „upravljale“ (poučno, uzbudljivo i nezaboravno iskustvo!) te radionice u kojima su nam studenti, članovi trkaćeg tima, demonstrirali digitalne alate koje su koristili tijekom izrade svojeg trkaćeg automobila, i auto – školu Best Driver u kojoj se usavršava tehnika vožnje i gdje nam je prezentiran najmoderniji simulator vožnje za praktičnu obuku vozača i eko-telematika.

Slobodno vrijeme iskoristile smo za turistički obilazak znamenitosti grada Poznańa izvrsno organiziranim javnim prijevozom i isprobavanje poljskih tradicionalnih jela. U Rogalowe Muzeum Poznania - Muzeju kroasana, u zgradi čiji je interijer zadržao izgled od prije 500 godina, smo se upoznali s poviješću grada Poznańa i aktivno sudjelovali u izradi tijesta i oblikovanju tradicionalnih kroasana koji se za blagdan svetog Martina pripremaju u pekarnicama u gradu i okolici Poznana (jako su ukusni; obilato napunjeni kremom od badema i imaju okus marcipana).

Pune dojmova, sretne što smo se konačno opet „uživo“ uspjele stručno usavršavati i razmjenjivati primjere dobre prakse s partnerima na projektu, vratile smo se u Zagreb. Nova saznanja i spoznaje prenijele smo svojim školskim kolegama i sustručnjacima.

Rad na projektu „Good Practice on the Move“ je došao do svog službenog završetka, ali suradnja s partnerima, razmjene iskustava i nova prijateljstva se nastavljaju.

Fotografije govore više od riječi.

 

Lovorka Vidić, dipl. ing.


Kontakt


"Škola za cestovni promet"
Trg J.F. Kennedyja 8, Zagreb
www.scp.hr
01/2303 444

Radno vrijeme