Posjet Zagrebačkim cestama


 

U sklopu predmeta Praktična nastava učenici četvrtih razreda, pod stručnom pratnjom profesora Gorana Matića i Karla Šoštarića, posjećuju poduzeća koja obavljaju poslove usko vezene za struku tehničara cestovnog prometa.

U petak, 23. studenog, učenici 4.A razreda posjetili su Zagrebačke ceste, organizacijsku jedinicu Signalizacija i semafori. Kroz sve dijelove poduzeća - od proizvodnje prometnih znakova, skladišta znakova, šablona za iscrtavanje horizontalne signalizacije, bravarije, pa sve do semafora te njihovog održavanja - proveo ih je voditelj navedene organizacijske jedinice.

U Zagrebu je čak 444 semaforiziranih raskrižja koja rade 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Učenici su upoznati s tehnologijom rada semafora te postupcima u njihovom redovnom i izvanrednom održavanju. Preventivni pregled svakog semaforiziranog raskrižja vrši se jednom godišnje. Bitno je naglasiti da se na više od polovice semaforiziranih raskrižja nalaze kamere koje detektiraju prilaženje automobila raskrižju te automatski pale zeleno svjetlo. Semafori opremljeni kamerama najčešće se nalaze na sporednim ulicama na kojima nije jak intenzitet prometa.

Daleko najzanimljiviji dio posjeta bio je radioni za proizvodnju znakova. Folije koje se lijepe na aluminijske znakove različitih dimenzija izrađuju se pomoću novog pisača,  koji preko računalnog programa prima naredbu, te ispisuje znak zadanih dimenzija i boja. Foliju potom reže rezač koji je povezan s printerom.

 

Gabrijela Ivanjko, 4.A


Kontakt


"Škola za cestovni promet"
Trg J.F. Kennedyja 8, Zagreb
www.scp.hr
01/2303 444

Radno vrijeme

Pronađite nas na karti

Kliknite na polazište za izračun udaljenosti i vremena putovanja: