Perpetuum mobile 7 – Toulouse, Francuska


Prvi radni tjedan protekao je u razgledavanju i upoznavanju škole Joseph Gallieni (o veličini škole reći će vam činjenica da smo samo u obilasku napravili 10 000 koraka), sudjelovanju u vježbama vožnje koje su uključivale put do srednjovjekovnog grada Carcassonne i dvorca koji se nalazi na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Europi. Posjetili smo nastavu engleskoga jezika, gdje je naš Dino na kvizu pobijedio francuske učenike znanjem o nogometu, a na satu francuskog jezika svladali smo osnove jezika. Oui, nous avons progressé rapidement!

Subotu smo odlučili iskoristiti za istraživanje Toulousea koji se još naziva i La ville rose jer posvuda po gradu prevladavaju ružičaste građevine od terakote. Grad je po veličini smješten odmah iza Pariza, Lyona i Marseillea. Toulouse je i sjedište Airbusa, jednog od najvećih i najvažnijih svjetskih proizvođača aviona. Samim time, jedan je i od centara europske avioindustrije, stoga smo posjetili i aeronautički muzej bogat zbirkom zrakoplova koji su povezani s poviješću Toulousea i njegove regije (Concorde, Caravelle, Super Guppy, A300B). Subotu poslijepodne proveli smo na stadionu Municipal u navijačkoj atmosferi tijekom nogometne utakmice lokalnog kluba TFC koji se koristi još i za i za ragbijske utakmice kluba Stade Toulousain. 

Nedjelja je bila rezervirana za izlet u Bordeaux putujući vlakom uz rijeku Garonne. Ovaj biser Akvitanije poznat je još i kao svjetska prijestolnica vina gdje se godišnje proizvede 960 milijuna boca vina. Uvjerili smo se da grad odiše poviješću te da se u njemu nalazi najveći broj zaštićenih starih građevina koje su nas svojom veličinom potpuno očarale. U gradu smo se zadržali do večeri, a zbog brzine vlaka TGV stigli smo se odmoriti za nove aktivnosti u drugom radnom tjednu.  

 

Kontakt


"Škola za cestovni promet"
Trg J.F. Kennedyja 8, Zagreb
www.scp.hr
01/2303 444

Radno vrijeme