Brguljanova Boka i Ida Verona u središtu Zagreba


U zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavljene su nove knjige nastavnika i dragog nam kolege, ali i uvaženog slikara, istraživača i publicista Željka Brguljana o bokeljskoj kulturi, književnosti i baštini te o gotovo zaboravljenoj pjesnikinji i dramaturginji Idi Veroni

 

U Preradovićevoj 5, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, 31. svibnja 2019., održano je predstavljanje novih knjiga našeg uvaženog nastavnika i kolege, a zagrebačkoj publici već poznatog i cijenjenog autora Željka Brguljana.

Uz Bokeljske teme i Život i djelo Ide Verona, predstavljena je i zbirka poezije Ide Verone, Ida Verona: Poezija, u prijevodu prof. dr. sc. Cvijete Pavlović.

Knjiga Bokeljske teme sačinjena je od pet cjelina: Slikari i kipari, Pomorsko-likovna baština, Pjesnici i putopisi, Prinosi zaljevu i Osvrti i prisjećanja te nudi dvadeset i tri članka koji su rezultat istraženih tema iz povijesno-kulturne baštine Boke Kotorske, prvenstveno bokeljskih Hrvata. Riječ je o opusima zaboravljenih ili nepravedno zanemarenih stvaralaca iz Boke Kotorske koji su živjeli i stvarali tijekom 19. i 20. stoljeća, a zajedničko im je bilo djelovanje unutar više država.

Što se tiče ostalih knjiga,  zahvaljujući profesoru Brguljanu, po prvi puta se susrećemo sa zaboravljenim djelima bokeljske pjesnikinje i dramaturginje iz 19. stoljeća - Ide Verone. Velika je vrijednost ovoga izdanja i otimanja iz zaborava posebnog opusa zaboravljene autorice, na što su svojedobno upozoravali poznati pjesnici i znanstvenici.

Uz autora Željka Brguljana, knjige su predstavili i uvaženi akademici Tonko Maroević i Radoslav Tomić te gospođaVesna Brlek te istaknuli veliku važnost Brguljanova istraživačkog rada i vrijednost  otkrivanja i prezentacije bokeljske baštine.

Predstavljanje knjiga je bilo jako dobro posjećeno, a publika raznovrsna – predstavljanju su se odazvali ugledni akademici, znanstvenici i književnici, sveučilišni i srednjoškolski profesori te Brguljanovi učenici.

 


Kontakt


"Škola za cestovni promet"
Trg J.F. Kennedyja 8, Zagreb
www.scp.hr
01/2303 444

Radno vrijeme

Pronađite nas na karti

Kliknite na polazište za izračun udaljenosti i vremena putovanja: